Wat is je doelstelling?

Voedingsschema baby

Wanneer je de slaappatronen en gewoonten van je pasgeborene begrijpt, kun je wat meer structuur aanbrengen in je dagelijks leven en wat meer vertrouwen opbouwen in je beslissingen en handelingen tijdens de eerste levensdagen van je baby.

Geen perfect voedingsschema baby

Hoewel pasgeborenen geen strikt slaap- of voedingsschema kunnen volgen – meestal door hun vele groeispurten in deze eerste maanden – kunnen ze voor het slapen en voeden van pasgeborenen je door deze fasen leiden en ervoor zorgen dat iedereen de slaap en voeding krijgt die ze nodig hebben. Anders kan het zijn dat je de hele dag een huilende baby moet sussen!

Een pasgeboren baby huilt veel meer als hij oververmoeid is, niet genoeg slaapt of honger heeft. Met andere woorden, hem of haar een routine geven (zelfs als het geen strikt schema is) kan levensreddend zijn.

Leeftijd

Het voedingsschema van je pasgeborene moet aangepast zijn aan zijn leeftijd, en je mag hem nooit voeding onthouden om op schema te blijven. Een slaapschema voor pasgeborenen is ook vaak gebaseerd op hoe lang je baby wakker kan blijven (niet strikt volgens de klok), wat meestal kort is in de dagen van de pasgeborene.

voedingsschema baby

Werken met voedingsschema's voor pasgeborenen

Pasgeborenen eten heel vaak, maar dit is geen probleem dat moet worden opgelost. Het is heel natuurlijk. Het buikje van je baby is vrij klein. Hij/zij moet het gewoon regelmatig vullen.

Pasgeborenen die flesvoeding krijgen hoeven iets minder vaak te eten dan borstgevoede pasgeborenen omdat het in het buikje van een baby langer duurt om flesvoeding te verteren en af te breken. Baby’s hebben dus de neiging om zich langer vol te voelen. Moedermelk daarentegen wordt vrij snel verteerd.

Hoeveel moedermelk of flesvoeding heeft je baby nodig?

Elke situatie is natuurlijk anders, maar als je baby flesvoeding krijgt, kun je een vrij eenvoudig voedingsschema gebruiken om te bepalen hoeveel gram je baby ongeveer nodig heeft op een dag. Vermenigvuldig het gewicht van je baby met 2,5. Bijvoorbeeld, een baby van 8 pond zou ongeveer 20 ons flesvoeding nodig hebben in een periode van 24 uur.

Als je baby borstvoeding krijgt, is de algemene regel dat de meeste pasgeborenen tussen de 20 en 30 ons moedermelk nodig hebben (en tussen de 25-35 ons als ze eenmaal de pasgeboren fase voorbij zijn).

Hoe vaak moet je je baby voeden?

Als je uitsluitend borstvoeding geeft, is het over het algemeen het beste om de eerste weken na de geboorte te voeden om ervoor te zorgen dat je melkvoorraad goed op gang komt. Om je voorraad vervolgens op peil te houden, moet je gemiddeld om de 2 à 3 uur voeden.

Als je baby eenmaal 3 maanden oud is en in de zuigelingenfase zit, zal dat langzaam oplopen tot 5-6 uur, en dan 7-8 uur, en uiteindelijk tot 10 of 11 uur als je baby 9 maanden oud of 10 maanden oud is.

Groeispurten bij pasgeborenen

Geloof het of niet, er gebeurt heel veel met je pasgeboren baby.

Er gebeurt zoveel groei en ontwikkeling in dat kleine lijfje! Je pasgeboren baby zal zeer waarschijnlijk op de volgende momenten groeispurten doormaken:

– 7-10 dagen oud
– 2-3 weken
– 4-6 weken
– 3 maanden oud

Tijdens deze groeispurts zal het lijken alsof je je pasgeborene bijna constant voedt (en als ze niet eten, slapen ze). Dit is 100% normaal – voed je pasgeborene zo vaak als die het nodig heeft, want de extra voeding is belangrijk tijdens de groeispurt.